Seria Mari Orchestre ale Lumii: 16 orchestre de prestigiu urca pe scena Salii Palatului la editia din acest an a Festivalului International George Enescu

Seria Mari Orchestre ale Lumii din cadrul Festivalului International George Enescu aduce pe scena Salii Palatului concerte de exceptie, in interpretarea unora dintre cele mai prestigioase orchestre de pe glob. 13 orchestre straine si 3 orchestre din Romania vor interpreta un total de 29 de concerte in cadrul acestei Serii, intre 27 august si 24 septembrie. Programele concertelor includ autori clasici si contemporani, cu solisti de exceptie si colaborari inedite.

20210925_SP_CONCERTGEBOUW_foto Alex Damian-03100

Seria Mari Orchestre ale Lumii este o serie de concerte in care aducem cele mai importante nume din toata lumea cu programe care sa fie potrivite pentru Sala Palatului, pe o scena foarte mare, cu un public numeros. Pentru multi dintre spectatori poate ca este prima si singura sansa in viata sa asculte un astfel de concert live, ma gandesc la Filarmonica din Viena, Orchestra Regala Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Nationala a Frantei, Orchestra Tonhalle din Zürich sau London Symphony Orchestra. Acestor concerte le lipsesc numai focurile de artificii. Cu siguranta, aceasta serie de orchestre arata cel mai inalt nivel al muzicii catre un public cat mai mare.” a declarat Cristian Macelaru, Directorul Artistic al Festivalului International George Enescu.

 

Orchestra Filarmonicii George Enescu va concerta de doua ori pe scena Salii Palatului, pe 27 august si pe 12 septembrie. Concertul de pe 27 august va marca deschiderea celei de-a 26-a editii a Festivalului. Filarmonica bucuresteana va fi dirijata de Cristian Macelaru, avandu-l ca solist pe violoncelistul francez Gautier Capuçon. In program vor fi lucrari de Antonín Dvořák (Concertul in si minor pentru violoncel si orchestra op. 104), George Enescu (Rapsodia romana in re major op.11 nr. 2) si Richard Strauss (Suita Cavalerul Rozelor op. 59). La concertul din data de 12 septembrie, cu incepere de la ora 19:30, Orchestra Filarmonicii George Enescu va avea alaturi si Corul Filarmonicii George Enescu, pregatit de Iosif Ion Prunner, intr-un program inedit: opera Billy Bud de Benjamin Britten, prezentata in forma de concert, sub bagheta dirijorului Hannu Lintu. Carmen Lidia Vidu a pregatit un suport multimedia pentru a sustine discursul muzical prin noile tehnologii.

 

Orchestra si Corul Maggio Musicale vor urca de doua ori pe scena Salii Palatului, pe 28 si 29 august. In primul concert, care va avea loc luni, 28 august, incepand cu ora 20:00, publicul va avea ocazia sa asculte versiunea de concert a operei Otello de Verdi, sub bagheta dirijorului Zubin Mehta, Presedintele de onoare al Festivalului Enescu.

Si cu aceasta ocazie, muzica va fi insotita de suport multimedia, creat si regizat de Nona Ciobanu. In programul celui de-al doilea concert, marti, 29 august, de la ora 20:00, publicul va asculta, sub bagheta maestrului Mehta, Preludiul la opera Oedipe de George Enescu si Simfonia a 2-a in do minor de Gustav Mahler.

 

Orchestra Simfonica din Londra va prezenta doua programe publicului, ambele sub bagheta dirijorului Sir Simon Rattle: primul concert are loc pe data de 30 august, incepand cu ora 20:00, la Sala Palatului. In program va fi Simfonia a noua, ultima pe care Mahler a reusit sa o finalizeze integral, lucrul la cea de-a zecea fiind intrerupt de trecerea in nefiinta a  compozitorului german. Al doilea concert are loc pe 31 august, tot la Sala Palatului, incepand cu ora 20:00. In program vor fi lucrari de George Enescu (Voix de la nature) si Olivier Messiaen (Simfonia Turangalila). Peter Donohoe (pian) si Cynthia Millar (ondes martenot) vor fi solistii serii si vor surprinde publicul cu sonoritati dintre cele mai inedite. Ondes martenot este un instrument electronic inventat de Maurice Martenot in 1928, unicul din generatia sa inca utilizat in prezent.

 

Orchestra Teatrului Capitole din Toulouse sustine doua concerte pe scena Salii Palatului, pe datele de 1 si 2 septembrie, cu maestrul Christian Badea la pupitru. In concertul din 1 septembrie, de la ora 19:30, orchestra va avea alaturi si Corul Academic Radio, pregatit de dirijorul Ciprian Tutu, iar solist va fi Renaud Capuçon (vioara). In program vor fi lucrari de George Enescu (Poemul simfonic sis – finalizat postum de Pascal Bentoiu) si Camille Saint-Saëns (Concertul nr. 3 in si minor pentru vioara si orchestra op. 61 si Simfonia nr. 3 in do minor op. 78, cu orga). Al doilea concert are loc pe 2 septembrie, incepand cu ora 19:30, sub bagheta dirijorului Josep Pons, cu Lambert Wilson (narator), Mathias Vidal (tenor) si Vincent Le Textier (bariton). In program vor fi 2 lucrari de Hector Berlioz: rar reprezentata lucrare Lélio ou le Retour à la Vie op. 14b si Simfonia fantastica op. 14, ambele cu suportul multimedia propus de Nona Ciobanu

 

Orchestra Romana de Tineret va urca pe scena Salii Palatului duminica, 3 septembrie, incepand cu ora 19:30. Concertul va fi dirijat de Stefan Asbury, avandu-l ca solist pe pianistul Jan Lisiecki. In program vom asculta lucrarea Cercar la nota, a regretatului compozitor academician Cornel Taranu, Edvard Grieg  – Concertul in la minor pentru pian si orchestra op. 16 si Dmitri Sostakovici – Simfonia nr. 5 in re minor op. 47. De asemenea, Orchestra Romana de Tineret va lua parte si la concertul Orchestrei Nationale a Frantei, din data de 22 septembrie, intr-un proiect formativ side by side imaginat de maestrul Cristian Macelaru, care va da ocazia tinerilor muzicieni romani sa cante alaturi de interpreti deja consacrati.

 

Orchestra Tonhalle din Zürich va canta de doua ori in cadrul Festivalului International George Enescu, pe 4 si 5 septembrie, pe scena Salii Palatului. Primul concert va avea loc luni, 4 septembrie incepand cu ora 20:00, sub bagheta lui Paavo Järvi. Il vom asculta pe violoncelistul roman Andrei Ionita interpretand Simfonia concertanta in si minor pentru violoncel si orchestra op. 8 de George Enescu alaturi de lucrari ale compozitorilor  Arthur Honegger (Pacific 231. Miscare simfonica) si Antonín Dvořák (Simfonia nr. 9 in mi minor op. 95, Din lumea noua). Al doilea concert, marti, 5 septembrie, de la ora 20:00, va fi dirijat tot de Paavo Järvi, iar in program va fi Simfonia nr. 9 in re minor WAB 109 de Anton Bruckner.

 

Orchestra Simfonica din Israel vine la Bucuresti pe 6 si 7 septembrie, pe scena de la Sala Palatului, dirijata de Lahav Shani. Concertul de miercuri, 6 septembrie, incepe la ora 20:00 si il are ca solist pe Gil Shaham (vioara). In program vor fi lucrari de Louise Farrenc (Uvertura nr. 2 in mi bemol major op. 24), Franz Joseph Haydn (Simfonia nr. 104 in re major H. 1/104) si Johannes Brahms (Concertul in re major pentru vioara si orchestra op. 77). Pe 7 septembrie concertul va incepe la ora 19:30 si il va avea ca solist pe pianistul Alexandre Kantorow. In program vor fi lucrari de George Enescu (Rapsodia romana in la major op. 11 nr. 1), Sergei Prokofiev (Concertul nr. 2 in sol minor pentru pian si orchestra op. 16) si Johannes Brahms (Simfonia nr. 1 in do minor op. 68).

 

Orchestra Simfonica din Göteborg va sustine doua concerte pe scena Salii Palatului, pe datele de 8 si 9 septembrie. La concertul de vineri, 8 septembrie, care incepe la ora 19:30, dirijor va fi Gustavo Gimeno, iar solista va fi Alena Baeva (vioara). In program vor fi lucrari de György Ligeti (Concertul Romanesc), George Enescu (Capriciul Roman pentru vioara si orchestra – finalizat postum de Cornel Taranu) si Piotr Ilici Ceaikovski (Simfonia nr. 4 in fa minor op. 36). Concertul de sambata, 9 septembrie, va incepe la ora 19:30 si va fi dirijat de finlandezul Santtu-Matias Rouvali, avandu-l alaturi ca solist pe pianistul norvegian Leif Ove Andsnes. In program vor fi lucrari de Lili Boulanger (D’un matin de printemps), Ludwig van Beethoven (Concertul nr. 5 in mi bemol major pentru pian si orchestra op. 73) si Igor Stravinski (Suita Petruska).

 

Orchestra Filarmonica din Viena va concerta pe 10 si 11 septembrie, sub bagheta dirijorului Jakub Hrůša. Duminica, 10 septembrie, concertul incepe la ora 19:30, cu Igor Levit la pian. In program vor fi lucrari de Johannes Brahms (Concertul nr. 2 in si bemol major pentru pian si orchestra op. 83) si Antonín Dvořák (Simfonia nr. 8 in sol major op. 88). Al doilea concert are loc luni, 11 septembrie, incepand cu ora 20:00, sub bagheta aceluiasi dirijor. In program vor fi lucrari de George Enescu (Suita nr. 1 pentru orchestra op. 9), Leoš Janáček (Suita din opera Vulpea cea sireata) si Serghei Rahmaninov (Dansuri simfonice op. 45).

 

Orchestra Operei de Stat Bavareze va sustine doua concerte la Sala Palatului, in zilele de 13 si 14 septembrie, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, director artistic al Festivalului Enescu intre anii 2017 si 2021. Concertul de miercuri, 13 septembrie, incepe la ora 20:00 si il are ca solist pe pianistul Yefim Bronfman. In program vor fi lucrari de Richard Wagner (Preludiul operei Tristan si Isolda), Robert Schumann (Concertul in la minor pentru pian si orchestra op. 54) si Gustav Mahler (Simfonia nr. 4 in sol major), lucrare la care se va alatura soprana Louise Alder. Cel de-al doilea concert are loc joi, 14 septembrie, de la ora 19:30, sub bagheta aceluiasi dirijor si cu Vilde Frang solista, la vioara. In program vor fi lucrari de Victoria Poleva (White Interment), Alban Berg (Concertul pentru vioara si orchestra) si Richard Strauss (Simfonia Alpilor op. 64).

 

Orchestra Academiei Nationale Santa Cecilia din Roma va urca de doua ori pe scena Salii Palatului, pe 15 si 16 septembrie, sub bagheta dirijorului Tugan Sokhiev. Concertul de vineri, 15 septembrie, va incepe la ora 19:30 si va avea in program lucrari de George Enescu (Simfonia nr. 1 in mi bemol major op. 13) si Piotr Ilici Ceaikovski (Simfonia nr. 5 in mi minor op. 64). Al doilea concert, ce are loc sambata, 16 septembrie, il va avea ca solist pe pianistul Bertrand Chamayou, avand in program lucrari de Hector Berlioz (Uvertura Le Carnaval romain), Franz Liszt (Concertul nr. 1 in mi bemol major pentru pian si orchestra S. 124) si Gustav Mahler (Simfonia nr. 1 in re major).

 

Orchestra Nationala Radio va sustine un concert in cadrul Seriei Mari Orchestre ale Lumii  duminica, 17 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Palatului. Concertul va fi dirijat de Tan Dun, orchestra avandu-l alaturi pe solistul Xavier De Maistre (harpa) si cu Carmen Livia Vidu ca regizor multimedia care va ilustra cu proiectii video programul muzical. Publicul va asculta in premiera romaneasca o lucrare scrisa chiar de dirijorul Tan Dun (Nu Shu) si bine cunoscutele Tablouri dintr-o expozitie de Musorgski in orchestratia lui Ravel.

 

Orchestra Filarmonica Nationala a Ungariei sustine doua concerte la Sala Palatului, pe 18 si pe 19 septembrie. Primul concert, luni pe 18 septembrie de la ora 20:00, va fi dirijat de Charles Dutoit, cu legendara pianista Martha Argerichcare va interpreta concertul nr.3 in do major pentru pian si orchestra de Sergei Prokofiev. In program, George Enescu (Pastorale-fantaisie pentru orchestra mica), si Hector Berlioz (Simfonia fantastica op. 14). Al doilea concert are loc marti, 19 septembrie, de la ora 20:00 si va fi dirijat de Cristian Mandeal, cu Sheku Kanneh-Mason solist (violoncel). In program vor fi lucrari de Zoltán Kodály (Dansurile din Galánta), Dmitri Sostakovici (Concertul nr. 1 in mi bemol major pentru violoncel si orchestra op. 107) si George Enescu (Simfonia nr. 2 in la major op. 17).

 

Ansamblul francez Le Balcon, alaturi de Orchestra Operei Nationale Bucuresti vor urca pe scena Salii Palatului alaturi de Corul Operei Nationale Bucuresti si de Corul Academic Radio, pe data de 20 septembrie, de la ora 16:30, sub bagheta lui Maxime Pascal. Corurile sunt pregatite de dirijorii Daniel Jinga (Corul Operei Nationale) si Ciprian Tutu (Corul Academic Radio). Orchestra alaturi de cele doua coruri vor interpreta opera Sfantul Francisc din Assisi de Olivier Messiaen, in premiera absoluta in Romania

 

Orchestra Nationala a Frantei, dirijata de Cristian Macelaru, sustine doua concerte in cadrul Festivalului International George Enescu, la Sala Palatului, in 21 si 22 septembrie. Primul concert are loc joi, 21 septembrie, incepand cu ora 20:00, cu Augustin Hadelich ca solist (vioara). In program, lucrari – fanion ale muzicii moderne universale compuse de Pierre Boulez (Notations I-IV & VII), Henri Dutilleux (Concertul pentru vioara si orchestra L’Arbre des songes) si Igor Stravinski (Le Sacre du printemps). Al doilea concert, vineri, 22 septembrie, de la ora 20:00, va fi alaturi de membrii ai  Orchestrei Romane de Tineret si de Corul Filarmonicii George Enescu. Monumentala Simfonie a 3-a de George Enescu va fi restituita publicului intr-o interpretare unica, emotionanta. In acelasi concert, o a doua capodopera enesciana: Rapsodia Romana in la major op.11 nr. 1. Pianistul Kirill Gerstein va prezenta mult-asteptatul concert nr. 2 in do minor, pentru pian si orchestra op.19 de Serghei Rahmaninov.
Orchestra Regala Concertgebouw incheie deja traditional, seria Marilor Orchestre si de asemenea, Festivalul Enescu, la Sala Palatului, pe 23 si 24 septembrie, ambele concerte sub bagheta tanarului dirijor Klaus Mäkelä, proaspat director muzical al orcherstrei din Amsterdam. Concertul de sambata, 23 septembrie, incepe la ora 19:30 In program vor fi lucrari de Claude Debussy (Preludiu la dupa-amiaza unui faun si La mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre L. 109) siConcertul pentru mana stanga si Concertul in sol major pentru pian si orchestra de Maurice Ravel in interpretarea pianistei Yuja Wang. Al doilea concert al Orchestrei Regale Concertgebouw are loc duminica, 24 septembrie, de la ora 20:00 si va fi alaturi de Corul Academic Radio si de mezzosoprana Jennifer Johnston. Uvertura de Concert de George Enescu va deschide regalul muzical.Ciprian Tutu (cor) a pregatit corul pentru interventia din Simfonia a 3-a in re minor de Gustav Mahler.
Biletele sunt disponibile in cinci categorii de pret: Categoria IV – 100 de lei (pret redus pentru elevi, studenti si pensionari: 70 de lei), Categoria III – 120 de lei, Categoria II – 170 de lei, Categoria I – 200 de lei, Categoria VIP – 250 de lei.

Mai multe detalii despre Seria Mari Orchestre ale Lumii in sectiunea dedicata de pe site-ul Festivalului Enescu: https://www.festivalenescu.ro/ro/series/mari-orchestre-ale-lumii/
Despre Festivalul International George Enescu

Festivalul International George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzica clasica la nivel international, organizat incepand cu 1958. Cea de-a 26-a editie a festivalului are loc intre 27 august si 24 septembrie, iar tema editiei este “Generozitate prin muzica”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiti artisti ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 tari, lucrari de opera in prima auditie si concerte educative pentru copii.
Detalii disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/

Biletele s-au pus in vanzare pe platforma Eventim. Link direct.

–––––––––––-

Festivalul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.
Proiect finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundatia ArtProduction
Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti
Sponsori principali: Rompetrol, BRD

Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L’Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA,  Liliana si Peter Ilica Foundation, La Mama; SANADOR;

Cu sprijinul: Yokko,  Paradigma Film, Crowdfavorite, SSG

Furnizor servicii juridice: Tuca Zbarcea si Asociatii

Transportator oficial: Tarom

Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;
Parteneri media principali: Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres

 

Parteneri media internationali: Euronews, Mezzo, Bachtrack

 

Parteneri media: EuropaFM, Elle, AList Magazine, Psychologies, Zile si Nopti, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Evenimentul istoric, Leviathan, Evz.ro, Capital.ro, IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, Catchy, Presshub, Modernism.ro, Life.ro.
sursa: comunicate de presă