„Casa din mine“ – un spectacol de și cu adolescenți, pentru un public de toate vârstele

Logo

„Casa din mine“ – un spectacol de și cu adolescenți, pentru un public de toate vârstele

Spectacolul „Casa din mine“, care marchează finalul seriei de ateliere de autocunoaștere prin scris pentru adolescenți, organizate de Asociația Culturală Control N, va avea două reprezentații cu intrare liberă – sâmbătă, 11 noiembrie și duminică, 12 noiembrie, de la ora 19:00, la unteatru, str. Sfinții Apostoli 44.

 

Din distribuție fac parte autorii textelor, membri în trupa de teatru de adolescenți Brainstorming: Mircea Bălăceanu, Paula Benu, Cristina Capăt, Maria Luiza Coman, Eduard Costache, Iosef David, Sara Maria Ghimpu, Alexandru Matac, Mihaela Ursu. Scenografia îi aparține Marei Furtună, iar spectacolul este coordonat de Ana Agopian și Oana Răsuceanu.

 

Atelierele de scris s-au desfășurat în perioada septembrie – noiembrie 2023, în trei module: scriere creativă cu Oana Răsuceanu, scriere dramatică în coordonarea Mihaelei Michailov și scenaristică cu Ana Agopian și au fost dedicate elevilor bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming. Spectacolul este rezultatul celei de-a doua părți a programului, care a constat într-un atelier de actorie și lucru la scenă prin metode colaborative, pornind de la textele produse în cadrul atelierului de autocunoaștere prin scris.

 

Tema comună a atelierelor care au generat spectacolul este conceptul de „București, acasă“, așa cum e înțeles el la nivel personal de către locuitorii săi adolescenți. Exercițiile au fost gândite ca o explorare emoțională a orașului și a poziționării sinelui în oraș, abordând subtematici precum: ce înseamnă competiția, sentimentul de siguranță și de nesiguranță, ce este o superputere, ce legături emoționale există față de un loc, ce modele există în școli sau acasă, percepția celor din jur față de mine, ș.a. LiterNet.ro găzduiește o rubrică cu texte selectate din portofoliul fiecăruia dintre participanții la ateliere. Acestea pot fi accesate online, gratuit, aici.

 

„Ne-a interesat să vedem în timp real, prin exerciții de scris și sesiuni de feedback, ce înseamnă relația participanților cu ei înșiși și cu cei apropiați din viața lor, cei cu care împart același spațiu zi de zi. I-am stimulat și provocat să devină creatori autonomi ai propriilor povești, pornind de la lucruri pe care le cunosc, pe care le-au simțit și cu care s-au confruntat”, spune Oana Răsuceanu, unul din trainerii atelierelor și inițiatoarea programelor de autocunoaștere prin scris derulate de Asociația Culturală „Control N”.

 

Actorii și participanții la proiectul „Casa din mine“ sunt elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București, pasionați de zona artelor spectacolului și cinematografiei, de literatură și de artele vizuale.

 

„Casa din mine“ este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă 2023”. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro. Parteneri media: LiternetZiarul MetropolisHapp.ro.

Despre Control N

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

De-a lungul celor 14 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative, dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.

În ultimii 7 ani activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 4 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii,  Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself și Interior/Exterior – premiera anului 2022), o producție de teatru multimedia – Neverland, o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România și o expoziție de fotografie – Acsinte.100, transformată ulterior într-un nou program educațional în mediul online.

Asociația Culturală Control N a inițiat și a implementat numeroase ateliere și training-uri dedicate tinerilor (copii și adolescenți deopotrivă), educația prin film sau teatru fiind unul dintre domeniile de interes ale celor trei membri fondatori.

Experiența de peste 18 de ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lung metraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 13 scurt metraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

sursa: comunicate de presă