România în centrul atenției pe TV5MONDE

România în centrul atenției pe TV5MONDE

la Destination francophonie!

În România, vorbirea limbii franceze este o tradiție. Dar cât de importantă este astăzi limba franceză în cea mai mare țară francofonă din Europa Centrală și de Est? Pentru a afla acest lucru, Ivan Kabacoff călătorește în 5 orașe din România pentru a întâlni personalități românești francofone care vorbesc despre țara lor, despre cultura și tradițiile lor, totul în limba franceză

Destination Roumanie: episodul 1
Date de difuzare:
vineri, 10 noiembrie, ora 18.00
redifuzare: luni, 13 noiembrie, ora 16.30 / marți, 14 noiembrie, ora 21

Episodul 1:

Prima oprire în această călătorie prin lumea francofonă este Bucureștiul, supranumit „Le Petit Paris” (Micul Paris), unde Erwin Kessler, director al MARe/Muzeul de Artă Recentă, ne conduce într-o plimbare prin lumea artistică a capitalei românești, oprindu-se la Kyralina, singura librărie francofonă din oraș, apoi la Institutul Francez, al cărui cinematograf oferă o programare și un conținut unic în țară, și, în sfârșit, la Universitatea Politehnică, care tocmai a inaugurat prima Maison de la francophonie pentru studenții din întreaga lume.

Ivan Kabacoff se îndreaptă apoi spre Timișoara pentru a descoperi capitala europeană a culturii și inima revoluției românești. La Timișoara se află Liceul Calderon, una dintre cele mai bune școli bilingve francofone din țară, și Institutul Francez, unul dintre cele mai frumoase din România.

Destination Roumanie: episodul 2
Date de difuzare:
vineri, 24 noiembrie, ora 18.00
redifuzare: marți, 28 noiembrie, ora 20.50

Episodul 2:

Următoarea parte a turneului francofoniei în România continuă la Sibiu cu Alin Chipalia, care conduce Asociația de prietenie „Ille et Vilaine – Sibiu”, un parteneriat de lungă durată cu acest departament francez pentru promovarea orașului și a regiunii. De la orașul „cu o mie de ochi”, la micul trenuleț turistic, la muzeul icoanelor pe sticlă, emisiunea plonjează în inima Transilvaniei.
Apoi, echipa emisiunii merge la Cluj, unde pictorul Șerban Savu propune un tur unic al orașului care i-a modelat opera.

Pentru ultima etapă a călătoriei, Ivan Kabacoff vizitează orașul Iași, unde pot fi văzute urmele prezenței franceze, marcate de vizitele unor personalități franceze precum Sarah Bernard și Gustave Eiffel.

Despre Destination francophonie 

Este revista de călătorii a TV5MONDE care vă permite să descoperiți o țară prin ochii francofonilor care locuiesc în ea.
Dintr-o țară în alta, Ivan Kabacoff se întâlnește cu vorbitorii de franceză de pretutindeni. Cu toții au un lucru în comun: își pun în evidență cultura, stilul de viață, angajamentele – și totul în franceză!
În fiecare destinație, emisiunea evidențiază, de asemenea, inițiativele și instituțiile care mențin vie limba franceză la nivel local.  Scopul programului este de a oferi o imagine de ansamblu a francofoniei într-o anumită țară și de a arăta că franceza este o limbă vie, dinamică și în continuă evoluție în întreaga lume.

DESPRE TV5MONDE
Din dragoste pentru cultura franceză  – cu subtitrare în limba română. 

Filme clasice premiate, seriale originale, documentare, divertisment sau știri internaționale. Savurează de stilul de viață francez și programele despre gastronomie, modă, călătorie, muzică sau jocuri. Amprenta ta franceză este la TV5MONDE!
sursa: comunicate de presă