Lansarea Film Menu #25

Miercuri, 28 octombrie, are loc la București lansarea Film Menu #25. Sărbătorim acest eveniment printr-o petrecere organizată în Ota (str. Dr. Staicovici, nr. 26), după ora 21.00. Intrarea e liberă și vă așteptăm să sărbătorim împreună revenirea după aproape un an de la data ultimei ediții a revistei.

Și de data aceasta vă propunem să realizăm împreună playlistul petrecerii, care va conține doar muzică interpretată în limba franceză, pentru a celebra colaborarea cu Institutul Francez din București în realizarea noului număr al Film Menu. Vă propunem să procedăm în felul următor: lăsați pe pagina evenimentului câte un link YouTube spre melodii pe care le asociați cu tema petrecerii, ceea ce înseamnă că puteți propune orice piesă pop, blues, jazz, rock’n’roll etc. de limbă franceză din anii ’20 și până în prezent. Jucați-vă, distrați-vă, dar nu uitați să faceți alegeri care au legătură cu tema.

––––-

Dosarul acestui număr este dedicat Filmelor-jurnal, o specie cinematografică încă destul de puțin cercetată și vizionată în România. În cuprinsul dosarului vor putea fi găsite următoarele eseuri: „Personalul: politic sau nu (mai puțină terminologie)” (de Anca Tăbleț), „Foarte personal despre un film jurnal: Jonas Mekas și destrămarea URSS” (de Raluca Durbacă), „În căutarea timpului pierdut: Jurnalul lui David Perlov” (de Andrei Rus), „Nelson Sullivan și underground-ul american optzecist” (de Bianca Bănică) și „De ce ne uităm la filmări (personale sau nu) de arhivă” (de Iulia Alexandra Voicu).

Numărul 25 conţine şi un interviu amplu cu Ada Solomon, producătoare a unora dintre cele mai de succes filme românești contemporane, precum „Război pe calea undelor” (2007), „Toată lumea din familia noastră” (2012), „Poziția copilului” (2013), sau „Aferim!” (2015).

Criticul Andrei Gorzo publică un fragment dintr-un nou volum critic, dedicat filmelor cineastului maghiar Miklós Jancsó.

Rubrica de review conţine cronici ale unor filme precum: „Aferim!” (regie Radu Jude), „E agora? lembra me” (regie Joaquim Pinto), „Autoportretul unei fete cuminți” (regie Ana Lungu), „La sapienza” (regie Eugene Green), „Feng ai” (regie Wang Bing), „National Gallery” (regie Frederick Wiseman), „Heaven Knows What” (regie Ben și Joshua Safdie), „Amour fou” (regie Jessica Hausner) sau „Mad Max 4: Road Fury” (regie George Miller).

De asemenea, o secțiune substanțială este alocată filmelor din două festivaluri, Les Films de Cannes à Bucarest și Festivalul Filmului Francez.

Și nu în ultimul rând, la mijlocul revistei veți găsi un supliment dedicat de redactorii revistei franceze Cahiers du cinéma unei retrospective de filme noir franceze care va avea loc în cadrul Festivalului Filmului Francez din București.

–––––––––––––––––

Despre FILM MENU

FILM MENU este o revistă de cinema iniţiată şi sprijinită de Facultatea de Film din cadrul Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti şi e realizată de studenţi ai Facultăţii de Film din cadrul universităţii. Apare o dată la două luni, începând cu iunie 2009.

Revista îşi doreşte să sprijine viitorii specialişti în cinema. De asemenea, se implică în realizarea unor evenimente cinematografice, printre care se numără organizarea unui Cineclub în sala de cinema a UNATC în fiecare seară de joi a săptămânii şi a unei serii de proiecţii şi de discuţii cu cineaşti români în cadrul UNATC („Să Film!”).

Revista e distribuită gratuit în cadrul proiecţiilor proprii şi a altor festivaluri de profil din ţară şi poate fi descărcată gratuit în format pdf pe blogulfilmmenu.wordpress.com

Pentru mai multe informaţii vă invităm să accesaţi http://filmmenu.wordpress.com/

–––––-

Parteneri: Institutul Francez din București, BRD Groupe-Societé Générale
Parteneri media: Decât o revistă, Dilema veche, Feeder.ro, Film Reporter, Liternet.ro, Librăria Anthony Frost, Librărille Cărturești.

–––––-

Redacția Film Menu mulțumește Institutului Francez din București pentru sprijinul acordat realizării acestui număr. De asemenea, mulțumim BRD pentru că au sprijinit financiar apariția editorială.

 

Sursa: Comunicate de presă