Ediția a XXV-a a Festivalul Național de Teatru a fost deschisă în prezența a numeroase personalități ale lumii culturale

Festivalul Național de Teatru (FNT), ediția XXV, care se va desfășura în perioada 23 octombrie – 1 noiembrie, a fost deschis oficial vineri seară, în foaierul Tapiserii al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, în prezența a numeroase personalități ale lumii culturale românești.

La eveniment, alături de directorul și selecționerul FNT, Marina Constantinescu, și președintele UNITER, Ion Caramitru, au fost prezenți Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, și consilierul prezidențial Sergiu Nistor.
Lansarea Festivalului a fost continuată de spectacolul „Mein Kampf”, în regia lui Alexandru Dabija, o producție a Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

„La această ediție putem spune că participăm la o aniversare, lucru care nu este puțin și o să vedeți în ce mod această sărbătoare se exprimă în cele zece zile de festival”, a spus în deschiderea evenimentului Ion Caramitru.

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, i-a felicitat pe organizatorii evenimentului pentru cei 25 de ani în care au susținut și organizat festivalul.

„Aș vrea să-i felicit pe toți cei care, în 25 de ani, au impus Festivalul Național de Teatru drept un eveniment de anvergură. Este foarte important să sprijinim cultura vie, să-i sprijinim pe creatori, să sprijinim marile evenimente culturale și Festivalul Național de Teatru alături de festivalul NETA, de Gala UNITER, de Gala Tânărului Actor, de alte festivaluri mai vechi sau mai noi din țară, au fost printre prioritățile mele. Atunci când în 25 de ani confirmi, e limpede că meriți toată susținerea și e firesc ca Ministerul Culturii să susțină acest demers, anormal ar fi altfel și cred că, acolo unde vorbim de patru, cinci, șase evenimentele culturale, firesc ar fi ca această susținere să fie previzibilă așa cum m-am străduit să fie în acest an”, a afirmat Ionuț Vulpescu.

El și-a exprimat susținerea pentru toate marile evenimentele culturale ce au loc în țară și a promis că pentru anul viitor bugetele acestora vor fi acordate până pe 31 martie.

„Anul viitor, până în 31 martie, toate marile evenimente culturale pe care le are România vor fi primi buget, repet până la 31 martie, astfel încât să-și poată organiza în mod previzibil evenimentele”, a mai spus ministrul Culturii.

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor i-a înmânat directorului festivalului documentul prin care președinția României acordă FNT ‘Înaltul patronaj’.

„Acest Înalt patronaj nu reprezintă o nouă recunoaștere a calității acestui important festival. Ceea ce a vrut președintele României să spună prin acordarea Înaltului patronaj este faptul că tematica, problematica sub care se vor desfășura, timp de aproape 10 zile, manifestările acestui festival este una foarte actuală și care ne duce către marile teme, marile subiecte și importantele valorile ale societății europene de astăzi din care, sigur, și România, și teatrul românesc, și cultura românească fac parte, problematică în care se implică și în care cu un demers artistic încearcă să aibă o contribuție”, a transmis Sergiu Nistor.

Marina Constantinescu a mulțumit atât autorităților cât și colaboratorilor pentru pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment.

„Este o seară importantă pentru noi. Vom transmite în direct spectacole în cinematografele din mall-uri din București și din țară.

Este un act de curaj să ieșim dintr-o carapace și să fim împreună cu tot mai mulți spectatori, este un efort imens care s-a făcut cu respect, iubire și cu prețuire față de breaslă. (…) Acest festival are o structură fabuloasă care sperăm să vă însoțească și să vă bucure în tot acest interval, nu doar prin spectacolele extraordinare, pe care cred că vi le propun atenției, dar și prin ciclul de expoziții, prin conferințe și lansări de carte, prin Pasajul Universității, care ne aparține și care vă așteaptă, prin toate aceste transmisiuni care înseamnă, de fapt, solidaritate în jurul valorii”, a declarat Marina Constantinescu.

Ea a spus că ediția din acest an a fost gândită „în jurul temei conflictului, războiului, violenței, agresiunii, lipsei de dialog, și pentru că teatrul este mai întâi de toate tema dialogului, cel care ne aduce împreună, ne învață să fim altfel” și i-a îndemnat pe toți cei care vor participa la festival să se bucure „de magia teatrului, de creatorii lui”.

Prima zi a festivalului a mai cuprins și câte două reprezentații ale spectacolelor „Dinte pentru dinte” după „Zeul carnagiului” de Yasmina Reza, regia Cristi Juncu, la Sala Majestic a Teatrului Odeon, și „Karamazovii” după F.M. Dostoievski, regia Istvan Albu, la Sala Pictură a Teatrului Național „I.L. Caragiale”.

Sâmbătă, bucureștenii sunt invitați, de la ora 11,00, la Teatrul de Comedie, Sala Studio, la proiecția filmului documentar „Comedia Remix”, iar de la ora 16,00, la Teatrul Bulandra, sala Toma Caragiu, la vernisajul expoziției „Gina Patrichi — Mirajul Seducției”.

Seria de spectacole este deschisă la Teatrul de Comedie, de la ora 18,00, cu „Cea mai puternică” de August Strindberg, un spectacol-laborator condus de Antoaneta Cojocaru. De la aceeași oră, la Teatrul Foarte Mic se joacă „Casa cu pisici”, textul și regia Radu Iacoban.

Teatrul Național găzduiește la Sala Mică, de la orele 18,00 și 21,00, spectacolul „Emigranții” de Slawomir Mrozec, regia Tudor Lucanu, producție a Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. La Teatrul Bulandra se joacă, de la ora 20,00, la Studio Space, „Conversație după înmormântare” de Yasmina Reza, regie și light design Alexandru Darie, în timp ce la Teatrul de Comedie, sala Radu Beligan, de la ora 21,00, este pusă în scenă spectacolul „Spargerea” după Răzvan Petrescu, dramatizarea și regia Dragoș Alexandru Mușoiu.

„Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, va putea fi văzut, de la ora 20,00, la sala mare a Teatrului Metropolis.

Sursa:  Comunicate de presă/ AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor:Diana Dumitru)