spectacol – expozitie, campanie privind campania de constientizare privind nevoile emotionale ale copiilor, sat Ceauru, judetul Gorj

 

„Ascultă-mă! Încurajează-mă! Hai să facem lucruri împreună!” – se lansează campania de conștientizare privind nevoile emoționale ale copiilor în satul Ceauru din județul Gorj

 fii parte din grup_sat ceauru

aprilie 2022

 

Asociația Docuart organizează spectacolul-expoziție „Confesiuni congruente – Ascultă-mă! Încurajează-mă! Hai să facem lucruri împreună!” la Ceauru-Bălești, județul Gorj, sâmbătă, 09 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru. Evenimentul face parte din proiectul de intervenție socio-culturală „CONGRUENT”, organizat de Docuart în perioada 2021-2022 și dedicat copiilor, părinților, profesorilor și membrilor comunității din Ceauru-Bălești.

Până acum, în cadrul proiectului au participat peste 300 de copii și 140 de adulți, în programe de mentoring și anti-bullying care folosesc metodologii specifice art-terapiei. Au fost asigurate servicii psiho-terapeutice individuale pentru copii, cursuri de antreprenoriat pentru adulți și a continuat dezvoltarea Grupului de Inițiativă Locală (GIL) din Ceauru-Bălești.

 

 

Campanii de conștientizare, activități civice comune și acțiuni de dialog

 

În cadrul proiectului CONGRUENT – Competențe necesare grupurilor eterogene de tineri, Asociația Docuart a lucrat împreună cu membrii comunității pentru activarea unui Grup de Inițiativă Locală (GIL), câteva dintre acțiunile acestuia fiind Campania de conștientizare privind nevoile emoționale ale copiilor și o Campanie de ecologizare în Ceauru-Bălești. În perioada următoare se vor organiza întâlniri facilitate, de tip focus grup, cu cei din comunitate.

Pentru lansarea campaniei de conștientizare, organizatorii, împreună cu copiii Școlii Gimnaziale „Antonie Mogoș” Ceauru, au pregătit o expoziție temporară de tip „instalație artistică” interactivă și un spectacol participativ, scopul fiind cel de a atrage atenția publicului asupra problemei, mereu de actualitate, a legăturii dintre părinți și copii, aflată sub presiuni sociale dar și identitare, la nivel familial. La spectacolul-expoziție sunt așteptate familii din comunitate, pe 9 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru.

Intervenția artistică este curatoriată de Irina Calu și Andrei Fășie, masteranzi CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (Universitatea București), în cadrul Programului de Masterate în Studii Culturale.

Campania de ecologizare, organizată împreună cu Primăria Ceauru, va avea una dintre activități tot pe 9 aprilie 2022, de la ora 09.00, în sat.

 

Program anti-bullying prin cinematerapie și mentorat

 

Programul  anti-bullying se desfășoară de-a lungul întregului proiect CONGRUENT și constă în workshop-uri educaționale pentru elevi, metode non-formale, filme documentare, jocuri de rol și alte metode care își propun să limiteze propagarea și să diminueze impactul bullying-ului asupra elevilor. Toate Intervențiile sunt coordonate de un psiholog și de un regizor de film documentar, cu implicarea participativă a copiilor de gimnaziu din Școala „Antonie Mogoș” din Ceauru.

Programul de combatere a bullying-ului este acompaniat de un program de mentorat pentru părinții și copiii dezavantajați din comunitatea interetnică din Ceauru-Bălești, care vizează surprinderea dificultăților cu care familia se confruntă în comunitate, poziția în comunitate, identificarea resurselor în familie și motivarea persoanelor vulnerabile de a depăși momentele dificile și de a-și crește stima de sine.  Activitatea non-formală de mentorat include și ateliere de scriere (realizare scenarii), având scopul de a obține informații reale cu privire la situația familială a cuplului părinte-copil, dar și țintele propuse pentru îmbunătățirea condiției. Mentorii sunt selectați din rândul actorilor și artiștilor vizuali și utilizează exerciții și jocuri de rol cu impact motivațional asupra beneficiarilor părinți și copii.

 

Training, consiliere și consultanță

 

Componenta educațională din cadrul proiectului CONGRUENT, fiind transversală acestuia, s-a regăsit atât în atelierele de educație financiară – la care au participat peste 200 de elevi din clasele I-VIII, cât și în cursul de antreprenoriat absolvit de 20 de adulți din Ceauru-Bălești, afacerile propuse în planurile de business, cu care aceștia au rămas la finalul trainingului, fiind în zona creativă – design vestimentar, de interior, peisagistic, activități culturale pentru seniori, fotografie profesională, grafică și comunicare, turism – inclusiv cultural; zona gastronomică (producție de patiserie, pâine, producție legume și fructe) și în sectorul serviciilor.

La programul de parenting pentru părinți, destinat îmbunătățirii relației scoală-copil-părinte și deprinderii părinților cu metode validate de educare a copiilor, au participat deja 118 părinți, până la finalul proiectului CONGRUENT fiind programate încă 20 de întâlniri pentru aproximativ 100 de părinți.

Din cele 300 de sesiuni psiho-terapeutice pentru copii, în care se discută cu aceștia despre rolul școlii în viața fiecărui individ, empatie și toleranță or spiritul de echipă și comunicarea în grup, au fost derulate 100, în sesiuni de câte 5 ședințe pentru fiecare dintre cei 60 de elevi selectați.

 

www.congruent.docuart.ro

https://www.facebook.com/Congruent-by-Docuart

Parteneri: Școala Gimnazială „Antonie Mogoș”, Radio România Cultural, Modernism.ro, Muzeul Național al Țăranului Român, Revista Vertical, Gorjeanul, Emi TV

///

 

„Proiectul este derulat de Asociația Docuart în parteneriat cu Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” cu sprijin financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea capacității grupurilor interetnice vulnerabile de copii și de adulți din comunitatea defavorizată pe o perioadă de 20 luni prin măsuri de incluziune, educație non-formală, parenting, mentorat, combatere bullying, dezvoltare economică prin workshop-uri și cursuri acreditate în antreprenoriat, consultanță în elaborare planuri de afaceri, activare Grup de Inițiativă Locală, derulare de campanii de conștientizare și realizare de propuneri către autoritățile publice locale.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida  relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru  Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator  de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei  active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului  societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele  donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe  informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”