Seria Orchestrelor Romanesti aduce pe scena de la Sala Radio zece dintre ansamblurile reprezentative din Bucuresti si alte cinci orase din tara, in cadrul Festivalului International George Enescu

Editia din acest an a Festivalului International George Enescu vine cu o noutati in programul principal, printre care se numara si Seria Orchestrelor Romanesti. Cele mai importante orchestre din Romania vor fi in centrul atentiei pe scena de la Sala Radio in cele patru weekenduri ale Festivalului Enescu, cu invitati de seama si lucrari diverse in program. Daca pana acum Sala Radio era spatiul in care se ascultau muzicile secolelor XX – XXI, aceasta editie a Festivalului Enescu aduce in atentia publicului calitatile interpretative ale orchestrelor romanesti, fiecare cu specificul sau, abordand un program variat, care include atat autori romantici sau moderni, cat si muzica contemporana. Atat solistii cat si dirijorii invitati sunt tineri afirmati pe scenele internationale, din Europa si Statele Unite ale Americii, romani si straini.05sept_Orchesta-Filarmonicii-Transilvania_AndradaPavel_03

Seria Orchestrelor Romanesti a fost gandita sa puna in valoare specificul orchestrelor invitate care, anul acesta, abordeaza un repertoriu universal variat, mixand lucrari bine-cunoscute publicului, cum ar fi Simfonia a 4-a de Ceaikovski, Simfonia a 2-a si a 5-a de Sibelius, Pelleas si Melisande de Debussy, cu premiere absolute in Romania. Maestrul Cristian Macelaru a ales lucrari-spectacol si aici ma gandesc la Concertul de pian al lui Fazil Say, la Hore de Adrian Pop sau Frenesia pentru orchestra de Dan Dediu. Invitam publicul la Sala Radio si, pentru concertul din 10 septembrie de la ora 18.00 al ansamblului Musica Ricercata, la Sala Majestic a Teatrului Odeon.”a declarat Cristina Uruc, manager interimar Artexim.

Seria debuteaza sambata, 2 septembrie, cand publicul va putea asculta la Sala Radio, incepand cu ora 13:00, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Jonathon Heyward si cu Andrei Gologan la pian. In program sunt lucrari de Doina Rotaru (Nymphea), Britten (Concertul pentru pian si orchestra op. 13) si Sostakovici (Simfonia nr. 1 in fa minor op. 10).

Duminica, 3 septembrie, urca pe scena de la Sala Radio, incepand cu ora 13:00, Orchestra Nationala Radio, cu Francesco Lecce-Chong dirijor, David Fray la pian si Emil Visenescu la clarinet. In program sunt lucrari de Doina Rotaru (Concertul pentru clarinet si orchestra, De simplici duplex II), Hindemith (Metamorfoze simfonice pe teme de Carl Maria von Weber) si Bernstein (Simfonia nr. 2 pentru orchestra si pian solo, The Age of Anxiety).

Sambata, 9 septembrie, va concerta la Sala Radio, incepand cu ora 13:00, Orchestra Filarmonicii Banatul din Timisoara, alaturi de dirijorul Martijn Dendievel si Cvartetul Arcadia. In program sunt lucrari de Pop (Hore pentru orchestra), Adams (Absolute Jest – Concert pentru cvartet de coarde si orchestra), Weinberg (Rapsodia pe teme moldovenesti) si Sostakovici (Simfonia nr. 9 in mi bemol major op. 70).

Duminica, 10 septembrie, publicul va asculta la Sala Radio, incepand cu ora 13:00, Orchestra Simfonica Bucuresti, alaturi de dirijoarea Delyana Lazarova, Diana Mos la vioara si Vlad Stanculeasa la vioara. In program lucrari de Dediu (Frenesia pentru orchestra op. 84), Iorgulescu (Ipostaze VI pentru vioara, alamuri si percutie), Bartók (Concertul nr. 1 pentru vioara si orchestra Sz. 36), Sibelius (Simfonia nr. 5 in mi bemol major op. 82).

Pe 10 septembrie, in cadrul aceleiasi Serii, Ansamblul Musica Ricercata, va urca pe scena de la Teatrul Odeon, incepand cu ora 18:00, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeselea, alaturi de Corul de camera Preludiu, dirijat de Andrei Stanculescu. Din program Transilvania (Bel)cantas, opere de Rossini si Fioravanti. Vor interpreta tenorul Lawrence Brownlee, soprana Rodica Vica si baritonul Mihail Dogotari.

Luni, 11 septembrie este programat concertul Operei Maghiare din Cluj, tot la Sala Radio, de la ora 18:00. Orchestra va fi condusa de dirijorul Lawrence Foster, iar programul include opera Pelleas si Melisande, de Debussy.

Sambata, 16 septembrie, urca pe scena de la Sala Radio, incepand cu ora 13:00, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, cu Roderick Cox dirijor si Ioana Cristina Goicea la vioara. In program sunt lucrari de Ligeti (Lontano), Korngold (Concertul in re major pentru vioara si orchestra op. 35) si Ceaikovski (Simfonia nr. 4 in fa minor op. 36).

Duminica, 17 septembrie, publicul va vedea la Sala Radio, de la ora 13:00, Orchestra Filarmonicii Moldova din Iasi, sub bagheta dirijorului Hankyeol Yoon, cu Florian Mitrea la pian. In program sunt lucrari de Munteanu (Simfonia a II-a), Prokofiev (Concertul nr. 1 in re bemol major pentru pian si orchestra op. 10), Žebeljan (Hum away, strings), Bartók (Suita Mandarinul miraculos).

Sambata, 23 septembrie, urca pe aceeasi scena a Salii Radio, de la ora 13:00, Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, cu Alexandra Silocea la pian. In program sunt lucrari de Ciobanu (Simfonia a II-a… dinspre Enescu), Say (Concertul pentru pian si orchestra Water) si Sibelius (Simfonia nr. 2 in re major op. 43).

Duminica, 24 septembrie, incheiem aceasta serie de concerte in ultima zi de Festival, tot la Sala Radio, de la ora 13:00, cu Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacau, sub bacheta dirijorului Alan Buribayev, cu Stefan Cazacu la violoncel. In program opere de Vlad (Lumina Sunetului Centenar), Salonen (Concert pentru violoncel si orchestra – in prima auditie romaneasca) si Bartók (Concertul pentru orchestra Sz. 116).
Biletele sunt disponibile in doua categorii de pret: Categoria II – 70 de lei si Categoria I – 90 de lei.
Mai multe detalii despre fiecare concert din Seria Orchestrelor Romanesti in sectiunea dedicata de pe site-ul Festivalului Enescu: https://www.festivalenescu.ro/ro/series/seria-orchestrelor-romanesti/

 

 


Despre Festivalul International George Enescu

Festivalul International George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzica clasica la nivel international, organizat incepand cu 1958. Cea de-a 26-a editie a festivalului are loc intre 27 august si 24 septembrie, iar tema editiei este “Generozitate prin muzica”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiti artisti ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 tari, lucrari de opera in prima auditie si concerte educative pentru copii.

 

Detalii disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/

Biletele s-au pus in vanzare pe platforma Eventim. Link direct.

 

–––––––––––-

Festivalul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.

Proiect finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.

Organizatori: ARTEXIM

Co-organizatori: Fundatia ArtProduction

Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti

Sustinatori si parteneri: Rompetrol, BRD, Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, Mobexpert, La Mama, Casa de Flori, Liliana si Peter Ilica Foundation, Paradigma Film, Crowdfavorite, Tuca Zbarcea si Asociatii.

sursa: comunicate de presă