#experiențaIdeoIdeis a juns la final

#experiențaIdeoIdeis a juns la final.
Retrospectiva unui episod-pilot care a depășit toate așteptările

#experiențaIdeoIdeis – procesul intensiv de învățare și dezvoltare personală prin intermediul artei, pus la cale de Ideo Ideis, s-a încheiat duminică, pe 8 octombrie, cu o retrospectivă a celor mai importante momente trăite în ultimul an de adolescenții implicați în proiect și de artiștii care le-au devenit traineri și mentori. În sala Teatrului Apollo 111, bucureștenii au văzut în premieră spectacolul Posibil/ Imposibil – una dintre cele două producții realizate de liceeni în cadrul programului care a reunit patru dintre cei mai importanți piloni ai Ideo Ideis, într-o experiență rotundă de învățare.
Descărcați materialele de presă
Episodul pilot a debutat cu o serie de capsule de teatru și film organizate în Bârlad, Bistrița, Craiova, Roman, Roșiorii de Vede, Sfântu Gheorghe, Tulcea și Zalău. Peste 200 de adolescenți din cele 8 orașe au întâlnit în orașele lor artiști din lumea teatrului și a filmului, care le-au oferit premisele necesare unui proces de dezvoltare continuă prin intermediul artei. 20 dintre liceeni au fost selectați pentru participarea la Tabăra de creație unde, alături de regizoarele Mara Oprea și Alma Buhagiar, au produs un spectacol de teatru și un film de mediu-metraj. Ambele producții au avut la bază scenarii scrise de Victor Morozov, inspirate din concluziile a peste 240 de interviuri realizate de adolescenți în comunitățile lor.

Cele două produse culturale au fost prezentate în luna august în cadrul Ideo Ideis Laboratorul din Alexandria. Aventura a continuat cu participarea adolescenților la Festival, unde și-au prezentat creațiile în fața colegilor de generație și au avut parte de 7 zile intense de training și mentorat. Duminică seară, aventura lor s-a încheiat cu o prezentare a spectacolului de teatru la București, în cadrul unui eveniment de tip show-case, la care au fost invitați să ia cuvântul o parte dintre specialiștii implicați în procesul lor de creștere din ultimul an.

„Am mare încredere în această generație. Sunt tineri care îți aduc aminte ce înseamnă pasiunea și iubirea pentru teatru. Pentru că atunci când iubești uiți de tine și te dăruiești spre acel ceva pe care îl iubești. Știu că noi avem în mentalul colectiv expresia <<uite cum minte, trebuie să se facă actor/actriță>>, dar e nedrept. Tinerii aceștia își caută sensul, au curaj să caute adevărul din ei și din ceilalți prin ceea ce fac.’’, a subliniat în cadrul evenimentului final actrița Andreea Vasile, mentor la cea de-a 18-a ediție Ideo Ideis Festivalul.

Andreea Vasile, Foto Sorin Florea

„Cred că este important să înțelegem că implicarea în toate aceste activități născute din artă sau din iubirea pentru artă (teatru, film, dans, pictură, sculptură) nu ne obligă să devenim artiști. Dacă ești preocupat de aceste lucruri în liceu, nu înseamnă că automat vei deveni regizor, actor, dansator, pictor, scenograf. Înseamnă că vei învăța niște tehnici care te vor ajuta mai departe, în orice domeniu ai lucra, să își reglezi emoțiile, să poți vedea o situație din mai multe unghiuri, să fii deschis în găsirea soluțiilor, să te cunoști mai bine. Iar Ideo Ideis face toate aceste lucruri la un nivel profesionist. Ideo Ideis te pregătește să devii un adult asumat și responsabil.’’, a explicat Andreea Lupescu, invitată să le vorbească celor prezenți despre importanța promovării inițiativelor de acest gen, din perspectiva ei de jurnalist cultural.

Andreea Lupescu, Foto Sorin Florea

Printre profesioniștii care au luat cuvântul duminică seară s-au numărat și Vlad Ionuț Popescu – actor, alumn Ideo Ideis, reîntors în proiect ca trainer de teatru, Silvia Ciubotaru – coordonatoarea Laboratorului din Alexandria, Liviu Romanescu – directorul Ideo Ideis Festivalul, și Ana Fierăscu – managerul proiectului #experiențaIdeoIdeis.

Mediu-metrajul realizat de adolescenți în Tabăra de creație din vară va fi disponibil pentru vizionare în curând, pe pagina dedicată proiectului: https://www.ideoideis.ro/experienta

#experiențaIdeoIdeis este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.  Proiectul are o valoare nerambursabilă de 1023732 lei (206893.95 euro) și se desfășoară pe o perioadă de 12 luni.
***
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.
***
Parteneri educaționali: Colegiul Național „Gheorge Roșca Codreanu” Bârlad, Colegiul Național „Carol I” Craiova, Colegiul Național „Roman-Vodă”, Liceul de Arte „Plugor Sándor” Sfântu Gheorghe, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Tulcea
Parteneri media: Rock FM, Europa Liberă, Radio România Cultural, Libertatea, Adevărul, Zile și Nopți, Observator cultural, IQads, Agerpres, Scena.ro, Ziarul Metropolis, LiterNet, Vice, Happ.ro, #DeMilioane, SuntParinte.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST

sursa: comunicate de presă