Cuvant, Rostire, Manuscript – celebrare

Rock House Events a celebrat duminică, 27 ianuarie 2019, la Palatul Cesianu-Racoviță, Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment unic dedicat caietelor lui Mihai Eminescu care a inclus premiera filmului documentar artistic Cufărul (regia Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis), un spectacol de muzică și poezie, o sesiune de dezbateri tematice. Au participat academicianul Alexandru Surdu, actorii Dorel Vișan și Cristian Moțiu, eminescologul Nicolae Georgescu, criticul literar Mircea Coloșenco, actorul Mitică Popescu și interpreta de jazz Luiza Zan acompaniată de pianistul Albert Tajti. Evenimentul s-a bucurat de susținerea Cramelor Alira.IMG_5822
Descifrarea și editarea manuscriselor lui Eminescu reprezintă un moment de glorie al culturii românești. S-au scris mai multe articole despre acest subiect si cu toate acestea, publicul larg nu cunoaște importanța pentru cultura românească a cercetării și facsimilării celor 44 de caiete ale poetului aflate la Biblioteca Academiei Române.
Filmul Cufărul este un documentar artistic care își propune să răspundă la întrebarea Ce sunt caietele lui Eminescu?
Actorii Ion Caramitru și Cristian Moțiu îi poartă pe spectatori prin lumea fascinantă a tinereții eminesciene unde poetul însoțit de cufărul său cu manuscrise călătorește spre Viena, Berlin sau București.
Filmul poartă semnatura regizorilor Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis care s-au bucurat de privilegiul de a filma cufărul original pe care Mihai Eminescu l-a primit de la tatăl sau Gheorge Eminovici.
Filmul a fost realizat cu sprijinul științific al academicianului Alexandru Surdu care a studiat preț de mai mulți ani împreună cu filosoful Constantin Noica caietele lui Eminescu.
Caietele lui Mihai Eminescu reprezintă laboratorul de creație a celei mai elevate conștiințe de cultură pe care a dat-o acest popor și merită o atenție deosebită în preocupările culturale actuale. Ideea acestui eseu cinematografic a survenit după răsfoirea manuscriselor facsmilate ale lui Mihai Eminescu la sala de lectură a Bibliotecii Academiei Române. Imaginile paginilor de manuscris mi-au adus aminte de un film văzut recent în cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Este vorba despre filmul ”Livre d’images” al cineastului Jean Luc Godart. Modalitatea in care regizorul a încercat să surprindă o lume întreagă în imagini care aparent nu au o legatură explicită mi s-a parut fascinant și am considerat că s-ar putea face un film despre caietele lui Eminescu în care să prezentăm publicului această carte a imaginilor și gândurilor eminesciene, spune Bianca Beatrice Michi, scenarista filmului.premiera filmului
Dupa proiecția filmului documentar, spectatorii s-au bucurat de o serie de alocuțiuni tematice susținute de academicianului Alexandru Surdu, Președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române urmat de intervenții prof. Nicolae Georgescu, renumit eminescolog și de cele ale lui Mircea Coloșenco, critic literar și bibliograf.
În cadrul unui recital inedit actorul Dorel Vișan a dezvăluit publicului relația mai presus de cuvinte a sa cu opera eminesciană, fiecare spectacol transformându-se aproape într-o liturghie dedicată poetului etern.
La finalul serii, artista Luiza Zan acompaniată de pianistul Albert Tajti au adus pe scenă, pe lângă alte bijuterii muzicale, două ilustrații jazz ale poemelor eminesciene Lacul si Floare albastră, piese în primă audiție dedicate exclusiv acestui moment.
Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă care reconstituie eleganța Bucureștiului de la sfârșitul secolului XIX unde invitații au avut ocazia să deguste aromele rafinate ale vinurilor Cramei Alira. Evenimentul face parte din proiectul cultural ”Cuvânt, rostire, manuscript – despre Eminescu și Constantin Noica la ceas de sărbătoare”, proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale.