Cei ce rămân, cei ce pleacă

CINEPUB – platformă online de film românesc
Vezi acest newsletter în browser
Read the ENGLISH VERSION
CINEPUB - platforma online de film românesc

Cei ce rămân, cei ce pleacă

Săptămâna aceasta ne pregătim pentru cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, organizat de UNATC București între 14 și 18 decembrie în formulă hibridă. Cele treisprezece calupuri de scurtmetraje din competiția internațională a școlilor de film, împreună cu două programe speciale, unul de documentar, iar celălalt de scurtmetraje din arhiva UNATC, organizat în parteneriat cu Arhiva Activă, se vor putea vedea atât fizic, la Cinemateca Eforie, cât și online, pe CINEPUB.RO.

CineMAiubit a luat ființă în 1996, la inițiativa regizoarei și profesoarei Elisabeta Bostan, decanul de atunci al Facultății de film și președintele Fundației Cinemaiubit și este mai mult decât un festival: o platformă educațională cu rol de catalizator în educația universitară cinematografică.

În acest sfert de secol, CineMAiubit a fost martorul distrugerii unei părți importante a patrimoniului cinematografic național, dar a fost și garantul viitorului: noi generații de cineaști au debutat pe ecranele festivalului, au fost remarcate și, ulterior, au confirmat, laureații CineMAiubit devenind în timp pilonii de bază ai filmului românesc contemporan: Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu, Adina Pintilie, Ivana Mladenovic, Iulia Rugină, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Tudor Cristian Jurgiu, Dana Bunescu, Marius Panduru, Oleg Mutu, etc.

Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘’I.L.Caragiale’’ București (UNATC) și Fundația Cinemaiubit, având ca principali parteneri platforma CINEPUB.RO și Cinemateca Eforie, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), DACIN SARA și ICR. Mai multe despre Festival și programul acestuia în comunicatul de presă al UNATC aici, precum și pe website-ul festivalului. 

Echipa CINEPUB.RO își propune în săptămânile care urmează să celebreze prima școala de film românească prin prezentarea succesivă a mai multor producții studențești, de la autori diverși, absolvenți sau încă studenți ai facultății de film.

În această seară avem plăcerea de a vă prezenta, în premieră, trei scurtmetraje de facultate, realizate de Andrei Tache-Codreanu, absolvent al secției regie de film și în prezent doctorand al facultății de film din cadrul UNATC. Este vorba despre documentarele Esmeralda (2017) și Acum, în Deltă, se lasă seara (2017) precum și scurtmetrajul de ficțiune Le Déjeuner (2018).

ESMERALDA

de Andrei Tache-Codreanu

Joi, 09 Decembrie, ora 20:30, pe CINEPUB.RO
Click pentru a vedea filmul direct pe CINEPUB Youtube.
Subscribe YOUTUBE pentru a vedea toate filmele din portofoliul CINEPUB.
Esmeralda, primul său film documentar, este portretul unui om fascinat de istorie, care cugetă la momentele semnificative ale vieții sale în cadrul unor interviuri candide și povestește câteva amintiri importante. În parte țăran, în parte arheolog amator, domnul Diniță călătorește dintr-un loc în altul pe bicicleta sa de încredere, Esmeralda. (Astra Film Festival).

Filmul a fost prezentat și premiat în 2017, în festivaluri precum Mumbai Shorts International Film Festival, CineMaiubit ISFF, South-Eastern Europe Cinema Schools Festival sau Filmul de Piatra.

Citește mai multe detalii pe cinepub.ro

ACUM, ÎN DELTĂ, SE LASĂ SEARA

de Andrei Tache-Codreanu

Joi, 09 Decembrie, ora 20:30, pe CINEPUB.RO
Click pentru a vedea filmul direct pe CINEPUB Youtube.
Subscribe YOUTUBE pentru a vedea toate filmele din portofoliul CINEPUB.
Cel de-al doilea scurtmetraj Acum, în Deltă, se lasă seara, rămâne aproape de Esmeralda atât ca atenție față de protagoniști, cât și ca zonă geografică.

Filmul spune povestea a trei pescari din Sulina, a căror poezie devine din ce în ce mai disonantă într-un teritoriu tot mai pustiu.

Orașul Sulina, odată un important port care servea ca punct strategic pentru transportul european, a dispărut, iar tot ce le-a mai rămas localnicilor este să pescuiască, privind la noile generații, a căror singură variantă rămasă este să părăsească orașul, pentru un trai mai bun. Acum, în Deltă, se lasă seara a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru „ClassFest” în 2019, la Independent Producers Indie Film Festival și la South-Eastern Europe Cinema Schools Festival în 2018.

Citește mai multe detalii pe cinepub.ro

LE DÉJEUNER

de Andrei Tache-Codreanu

Joi, 09 Decembrie, ora 20:30, pe CINEPUB.RO
Click pentru a vedea filmul direct pe CINEPUB Youtube.
Subscribe YOUTUBE pentru a vedea toate filmele din portofoliul CINEPUB.
Seria se încheie într-o notă ceva mai optimistă, cu Le Déjeuner: Este ziua lui Theodor,  iar părinții înstăriți ai acestuia organizează o masă festivă pentru a-și sărbători fiul și a-i cunoaște prietena împreună cu părinții acesteia. O dramă de familie, presărată cu tușe comice, în care eternul conflict dintre cuplul tânăr și familiile aferente se desfășoară în interiorul unui restaurant luxos, din care cei doi tineri încearcă să se sustragă. Un film scris și regizat de Andrei Tache-Codreanu, cu imaginea semnată de Barbu Nițelea.

Scurtmetrajul a câștigat Premiul pentru cea mai bună imagine și cel mai bun montaj de film românesc în 2018 la CineMAiubit și a fost selecționat la festivaluri de film precum Beirut International Women Film Festival (2020), Balkan Film Festival (2019) sau Kinodiseea International Children Film Festival (2019).

Din distribuție fac parte Flavius Călin, Ruxandra Marinescu, Diana Dumbravă, Tomi Cristin, Dragoș Stemate, Carmen Ungureanu, Gabriel Vatavu și Alfredo Minea, tânărul actor distribuit și în două dintre lungmetrajele lui Radu Jude: Aferim (2015) și Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari  (2018).

sursa: comunicate de presa