Regia, dramaturgia si coregrafia: Constantin Enache
Muzica: Valentin Luca & Various artist
Colaj muzical: Ioan Grumazescu
Designer-vestimentar: Andrei Iordache
Scenografie: Constantin Enache
Light-design: Alexandru Bibere
Clasa: Prof. univ. dr. Raluca Ianegic
Asist. univ. dr. Valentina de Piante Niculae
Durata: 50 min.
Data: 14 si 15 mai
Ora: 19.00
Locatia: Sala Berlogea, et.1, din cadrul U.N.A.T.C.- Bucuresti
Interpreti:
Sabina Ionita
Ana Visan
Diana Gal
Daniel Golita
Alexandru Malaeru
Cristian Hariga
Constantin Enache
-CONCEPT-
Spectacolul meu de Master isi propune sa surprinda unele aspecte ale conditiei umane. Ma gandesc la faptul ca individul uman angrenat in social este o fiinta care incearca adesea sa se descopere pe sine insusi; demersul ce se contureaza astfel in intalnirea cu semenii este obturat de aspecte negative.
Socialul manifestat intr-un asemenea context poate sa distorsioneze multe date ale fiintei umane. Subliniez faptul ca structura fiintei umane presupune si un numar de manifestari negative; aceste interferente pot conduce la un statut derizoriu. Caut in piesa mea si o evidentiere a capacitatii umane de a se elibera intr-o masura considerabila de aspecte negative care ii marcheaza personalitatea si comportamentul.
-ARGUMENT-
Plecand de la numeroase intrebari interioare, de la anumite framantari personale manifestate in tot demersul parcurs atingerii cu cat mai mare fidelitate a anumitor imagini ”fulger” care imi treceau prin cap si a intregului proces de creatie din laboratoarele tinute, am incercat sa creez o noua lume, un nou univers.
Fiind realmente fascinat de lumea si de fenomenul butoh, am reusit prin lucru continuu cu cei implicati in acest proiect, sa obtin ceva din acea amprenta hieratica si stranie a dansului butoh la nivelul limbajului coregrafic si fireste la nivelul intregii unitati stilistice propuse.
Etimologia si simbolistica cuvantului ’’metanoia’’: cuvant ce isi gaseste originea in limba greaca si desemneaza procesul de a experimenta o angoasa si ulterior de a se crea o pozitiva psihologica, o re-constructie psihotica spre si pentru vindecare, iar adaugarea lui ’’X’’ este justificata de o individualizare/particularizare a fiecarei fiinte umane, care devine in acest context universal valabila.
Pentru mine, butoh reprezinta un univers deosebit de fascinant, un vector mistic constant, o insiruire de fotografii care redau o alta forma de viata, o cinematografiere de istorii si mitologii instersectate si o radiografiere fidela a specificului vizual hieratic si straniu, un strigat mut intr-un telur zbuciumat.
Cei care practica butoh, ii consider a fi nu oameni ci, fiinte a caror identitate inca nu se cunoaste, entitati sacre aflate pe un taram profanat, creaturi aproape extraterestre, rezultand astfel o forma de dualitate dintre om si o alta specie inca nedefinita.
Imaginile grotesti precum cele ale mortii, distrugerii si deformarii, considerandu-le o oportunitate de a descoperi frumusetea intunecata a sufletului si totodata, constituie un prilej de a ne descoperi pe noi insine, de la origini.
Deopotriva, butoh vorbeste despre un corp metamorfozat, revoltat, contorsionat, un corp aflat intr-o stare de transa si permanenta tensiune. Din punctul meu de vedere Butoh, imi pare a fi supremul cuvant al dansului, forma sa superioara. Consider ca cele mai importante evenimente din viata oricarei fiinte sunt durerea, moartea, iubirea. Imi plac acele coregrafii asupra carora timpul a lucrat. In butoh, gasim intreg repertoriul problematic al fiintei umane.
Dupa cum afirma unul dintre pionerii acestui tip de limbaj coregrafic Tatsumi Hijikata, putem deduce cu usurinta frumusetea dubla intunecata a naturii umane, uneori atat de infricosatoare dar care poate capata ulterior un sens revelator: ”In interiorul fiecaruia dintre noi exista 50% intuneric, un loc intunecat despre care nu stim nimic, despre un intuneric care asteapta sa fie descoperit.”
Un alt maestru butoh Hikaru Otsubo, afirma ca Butoh este nu doar dans ci: ’’ experienta personala, istoria ta ca om, prin ce ai trecut, prin ce ai trait si este in fapt o activitate zilnica, mai degraba un comportament din care ies miscari. Butoh are la baza totalitatea evenimentelor zilnice, cotidianul. Pe cand eram student si studiam pictura, incercam sa ma regasesc sa vad ce voi face in viitor, eram foarte sensibil, aveam antene pe tot corpul meu, eram chiar irascibil – asa am ramas si aveam mult timp liber, eram student, eram tanar.
Butoh – adica a pasi in miscare- imi aminteste de faptul ca voi va uitati in sus cand il cautati pe Dumnezeu, iar noi in Asia ne aplecam, pasim pe pamant, e o cautare.”
Tin sa le multumesc din inima si cu profunda recunostiinta ma aplec in fata doamnelor profesoare Raluca Ianegic si Valentina de Piante Niculae pentru realul suport, increderea, sustinerea , incurajarea si rabdarea manifestata pe parcursul acestor ani de studiu in cadrul Masterului, fara de care nu realizam acest spectacol. Multumiri aduc deopotriva tuturor celor angrenati in realizarea acestui spectacol-premiera si Institutului Diplomatiei Culturale.
Constantin Enache – Bio:
Constantin Enache este doctorand în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ‘’I.L.Caragiale’’, București, Departamentul: Cinematografie, Specializarea: Film și Multimedia, oferind totodată asistență coregrafică în cadrul Departamentului: Artele spectacolului – Coregrafie și membru juriu în comisiile de specialitate. Este absolvent al Colegiului Național de Arte ’’O.Bancilă’’- Coregrafie din Iași. Studii de compoziție coregrafică în cadrul Facultății de Teatru-Artele spectacolului a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ’’I.L.Caragiale’’, București (UNATC), cu lucrările ”Tempi” (licență), la clasa prof.univ.dr. Sergiu Anghel și ”metanoiaX” (master), la clasa prof.univ.dr. Raluca Ianegic; ambele apreciate cu notă maximă (2010-2015). Este util de știut că el este pionierul Dansului Butoh (teatru-dans japonez) în Romania și singurul român care practică această formă de limbaj coregrafic.
În 2010, este invitat în Helsinki (Finlanda), în calitate de International Visitor – The International Federation of Educational Communities (FICE), prilej care i-a oferit șansa de a lucra cu Cirque du Soleil. În 2013, este unul din invitații speciali din cadrul Miss Universe România, an care i-a adus totodata și Premiul ’’Cea mai bună creație coregrafică’’, din cadrul Competiției Mondiale de Balet –World Ballet Competition- categoria Profesioniști/ Dans contemporan.
Premii:
Premiul pentru cea mai buna creatie coregrafica solo-ului de dans contemporan „Forces”, in coregrafia si interpretarea Constantin Enache din cadrul Competitiei Mondiale de Balet ’’World Ballet Competition’’- categoria Profesionisti/ Dans contemporan, 2013.
Premiul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica decernat in cadrul Gala UNATC- Master ’’Pentru cea mai buna creatie coregrafica ’’metanoiaX’’, Bucuresti, 2015.
Premiul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica decernat in cadrul Gala UNATC- Master ’’Pentru cel mai bun interpret intr-un spectacol coregrafic ’’metanoiaX’’, Bucuresti, 2015.
Premiul I in cadrul Festivalului Internațional de Dans Clasic si Contemporan „Dance Winner’s Energy „, Iasi, 2009.
Premiul I in cadrul Festivalului Internațional de Dans Clasic si Contemporan ”Arlechino”, Botosani, 2010. Premiul I in cadrul Festivalului National de Dans „All world dance”, Iasi, 2009.
Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru „Obsession”, dramatizare dupa o idee de Edith Negulici, Coregrafia: Constantin Enache, acordat trupei de teatru Teatru in Culise Bucuresti, in cadrul Festivalului International ‘’Iasi Fringe Festival’’, 2013.
Premiul Alt Concurs National de Coregrafie pentru cel mai bun performer, ‘’metanoiaX’’ (fragment solistic de inspiratie Butoh, 15 min.), in coregrafia si interpretarea lui Constantin Enache, prezentat la Centrul National al Dansului Bucuresti, 2015.
Burse:
American Blue Heron Foundation Scholarship, 2010-2015. Bursa de merit oferita de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica ’’I.L.Caragiale’’, Bucuresti, 2013.
Lucrari coregrafice/ Spectacole de autor:
”Tempi”, adaptare de Constantin Enache dupa ”Faust” de W. Goethe, 35 min, 8 interpreti, 3 actori, muzica: various artist, UNATC-Bucuresti (2013) ”metanoiaX”, 50 min, 7 interpreti, muzica: Valentin Luca & various artist, UNATC-Bucuresti (2015).
Piese scurte:
”Metamorphosis”, 7 min, 4 interpreti, 2 actori, muzica: various artist, UNATC, Bucuresti (2012); „Agnus Dei”, 5 min, 3 interpreți, muzica: Rufus Wainwright, UNATC, Bucuresti; ”Birds”, 7 min, 3 interpreti, muzica: Marie Boine, UNATC, Bucuresti; ”Forces”, 3 min, 1 interpret, muzica: Biosphere, Teatrul de Balet, Sibiu (2013); „Sacramento”, 3 min, 1 interpret, muzica: Burkhard Dallwitz, Filarmonica Ploiești (2014); ”Fantoma de la Opera”, coregrafie si concept coregrafic, Teatrul de vara Herestrau, Bucuresti (2014); ”Tempest”, adaptare de Constantin Enache, dupa W. Shakespeare, 5 min, 6 interpreti, muzica: Hafez Nazeri, Teatrul Mignon, Bucuresti (2014); ”Sacred Maze”, 20 min, 1 interpret, muzica: Valentin Luca, Centrul National al Dansului Bucuresti (2014); ”Emotii ciudate sentimente”, 3 min, 1 interpret, 1 actor, muzica: Margareta Paslaru, Gala UNITER, Teatrul National Bucuresti, 2015.
Filme:
”Am fost si mai rosu”, Regia: Ioana Bucur, Coregrafia: Constantin Enache, productie UNATC, Bucuresti, 2011. ”Deus Ex Machina”, dansator principal, Regia: Andrew Goth, Marea Britanie, 2016.
Mișcare scenică și coregrafie în cadrul unor piese de teatru: „Trilogia belgrădeană”, de Biljana Srbljanović, regia: Cristina Giurgea, producție UNATC, București, 2010; „Obsession”, dramatizare după o idee de Edith Negulici, regia: Iulian Glita, Iasi, 2013; ”Suntem ceea ce iubim”, de Nichita Stanescu, regia: Laura Maria Vladoiu, Bucuresti, 2013; “Jacques sau supunerea”, de regia: Laura Maria Vladoiu, productie UNATC, Bucuresti, 2013; ’’Aventurile Fantastice ale lui Peer Gynt- Fantoma de la Opera’’ de Cristian Lupes, regia: Casandra Topologeanu, Bucuresti, 2014; „Dracula Show”, regia: Alexandru Nagy, ’’Hanul lu’ Manuc’’, Bucuresti, 2015.
Activitate stiintifica:
Articol ’’Butoh- dansul spiritelor’’, Romania Pozitiva, 2015
Articol- Dramaturgia coregrafica in spectacolul ”Tempi”, Revista Concept, UNATC, Bucuresti, 2013
Articol- Dramaturgia coregrafica in spectacolul ”metanoiaX”, Revista Concept, UNATC, Bucuresti, 2015
Articol ’’Butoh – o drama a integrarii (dance of the darkness)’’, constantinenachewordpress.com, 2015
Articol ’’Cirque du Soleil – Trasee coregrafice si organicitatea creativitatii’’, constantinenachewordpress.com, 2015
Lucreaza cu coregrafi precum:
Cirque du Soleil Co.(Helsinki), Eva Sanchez Martz (Barcelona), Valentina de Piante (Italia), Sergiu Anghel (Romania), Yael Orni (Israel), Brice Mousette (Franta), Raluca Ianegic (Romania), Alice Sfaiter (Romania), Razvan Mazilu (Romania), Liliana Iorgulescu (Romania), Elena Zamfirescu (Romania), Andreea Duta (Romania), Massimo Gerardi (Italia), Battery Dance Company (New York), Danny Price (UK) etc.
Lucreaza cu actori precum:
Sam Neil (Jurassic Park trilogy), Pedja Bjelac, Ursula Strauss, Turlough Convery, Simon Paisley Day, Melia Kreiling, Antonia Cambell-Hughes, Marius Manole, Adrian Paduraru etc. Stilurile/ Tehnicile / Metodele de dans abordate si de predare: Modern, contemporan (Cunningham, Graham, Limon etc.), dans sportiv, pilates, yoga, somatica, clasic, neoclasic, teatru-dans si teatru-dans japonez butoh (Kazuo Ohno, Tatsumi Hijikata etc).
Sursa: Comunicate de presa
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.