Acasă la tata – lungmetraj online pe CINEPUB

CINEPUB - platforma online de film românesc

Iarba verde de acasă? 

“Acasă la tata”, debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, a avut premiera internațională la Sarajevo în 2015. Scenariul are la bază un text dramatic semnat de actorul și dramaturgul Mimi Brănescu. Piesa a văzut lumina scenei la Teatrul Act al faimosului Marcel Iureș, actor care a și interpretat rolul tatălui (îl puteți vedea și într-un rol principal pe cinepub.ro în Tatăl Fantomă, r. Lucian Georgescu, 2011).

“Acasă la tata” nu este unul dintre acele filme românești despre întoarcerea nostalgică și vindecătoare acasă, ci o peliculă în care ideea de “acasă” este numai o stație, și nici măcar una în care protagonistul poate să-și tragă sufletul, ci, dimpotrivă, una contorsionată, plină de tensiuni și rearanjări ale relațiilor din trecut într-o schemă a prezentului. Robert, scriitor și jurnalist la București, se întoarce acasă pentru prima dată de la moartea mamei. Știe că tatăl său trăiește într-o relație de concubinaj, așa că, întorcându-se, își asumă faptul că nu se întoarce într-un loc comod, în care să se poată gândi la complicațiile vieții sale actuale.

Dimpotrivă, este foarte probabil să caute tocmai asta: o răbufnire, un debușeu mai puternic, care să-l repoziționeze atât față de trecut cât și față de prezent. Reîntâlnirea cu Petrică, fostul lui prieten bun din copilărie și cu Paula, iubita din adolescență ajunsă vânzătoare la magazinul din sat îi va furniza lui Robert ocazia pe care o caută și chiar mai mult decât atât.

Este un film românesc bazat mult pe dialogul spumos dintre personaje, pe jocul actoricesc care crește atmosfera poveștii, compensând lipsa accentului pe acțiune.

Click pentru a vedea filmul direct pe CINEPUB Youtube.
Subscribe YOUTUBE pentru a viziona toate filmele din portofoliul nostru.
Acasă la tata este în esenţă povestea unor oameni mărunţi cu vieţile lor eşuate. Indiferent unde se află ei – într-un sat uitat de lume sau în capitală, indiferent dacă sunt în floarea vârstei sau spre sfârşitul vieții, indiferent dacă sunt celibatari sau au responsabilitatea unei familii, eroii filmului trăiesc, fiecare în felul său, drama neîmplinirii. – Cristina Corciovescu, www.aarc.ro

Pentru interpretarea sa, Ioana Flora a obținut premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal la Premiile Gopo, 2016.

Tot în cadrul premiilor Gopo din 2016, filmul a primit nominalizări pentru cel mai bun actor în rol principal (Alexandru Papadopol), cel mai bun actor în rol secundar (Andi Vasluianu), cea mai bună actriță în rol secundar (Mirela Oprișor), cel mai bun scenariu (Mimi Brănescu), cea mai bună imagine (Andrei Butică), cel mai bun film de debut (lungmetraj) (Andrei Cohn) și cel mai bun sunet (Sorin Neagu).

“Acasă la tata” a primit o nominalizare și pentru trofeul Inima orașului Sarajevo, Cel mai bun film (Andrei Cohn) din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo – Bosnia și Herțegovina, 2015.

 

sursa: comunicate de presa