Akram Khan Company va susține pe 8 și 9 mai, începând cu orele 20:00, spectacolul „Kaash”, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național București, la cea de-a șaisprezecea ediție a Întâlnirilor JTI. La București va fi prezentată noua versiune a „Kaash”, care a avut premiera internațională anul trecut. Regia artistică și coregrafia spectacolului sunt realizate de Akram Khan, compozițiile muzicale sunt semnate de Nitin Sawhney, iar scenografia îi aparține lui Anish Kapoor.
„Iubesc cu adevărat ideea de a vorbi cu oamenii folosindu-mi corpul. Când am oportunitatea să mă exprim prin intermediul corpului, simt că trăiesc, că stabilesc o legătură și că așa le pot spune povești oamenilor”, a declarat Akram Khan, directorul artistic al Akram Khan Company.
Noua trupă, formată din cinci artiști internaționali, va revărsa o altă lumină și energie asupra piesei, focalizată pe forma fizică și precizie, ceea ce, cred, încă are o mare relevanță în 2014, a declarat Akram Khan despre noua versiune a spectacolului.
Când a fost lansat inițial, în 2002, Kaash (cuvântul hindus pentru „dacă”) a fascinat deopotrivă publicul și criticii. Un spectacol care „a zguduit lumea”, titra “The Daily Star”, în timp ce “Times of London” sublinia „expresivitatea superb sincronizată”, iar Daily Telegraph nota inspirat: “Kaash te face să tremuri de emoție”. “The Guardian” a văzut Kaash ca pe o explorare a Universului în 55 de minute, caracterizându-l pe Akram Khan drept o „stea întunecată a dansului”.
„Kaash este, într-un fel, o operă abstractă, narativă și totodată ambiguă. Ceea ce îmi place când e vorba de corpuri diferite, din culturi diferite, este faptul că dansul devine ambiguu. Cuvintele sunt certe, clare, dar mișcarea poate fi ambiguă, pentru ca noi să putem pune propria poveste în acele corpuri. Ceea ce înseamnă un gest pentru mine, poate însemna ceva diferit pentru altcineva. Cu „Kaash” nu am vrut să spun o poveste ca în baletul clasic sau în dansul clasic indian, ci una mult mai deschisă”, afirmă Khan.
Evenimentul Întâlnirile JTI este organizat și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a doamnei Silvia Ghiață.
Sursa: http://www.ecomunicate.ro/